Publisert i Skjønnhet & velvære

Silikonpupper og endring av brystenes fasong eller størrelse


Å sette inn silikonpupper innebærer en relativt stor operasjon og det er viktig å være klar over eventuelle risikoer som ligger ved denne typen inngrep. Det er mange forskjellige grunner til hvorfor man har et ønske om å sette inn silikonpupper.

For eksempel kan man velge å sette inn implantater for å enten øke størrelsen, endre formen eller gjøre brystene jevnere. Brystforstørrelse blir ofte omtalt som “silikonpupper” eller “brystimplantater”.

Man bør tenke seg godt om før man avgjør om man ønsker å gjennomføre inngrepet. Det er mange ting man må ta i betraktning, blant annet: restitusjonstid, kostnader og ulike sikkerhetsrisikoer.

Implantat som passer til kroppen

Det viktigste med en brystforstørrelse / silikonpupper er å sørge for at implantatene man velger er tilpasset en selv og ikke for store i forhold til størrelsen på kroppen. Svært mange av feilene som gjøres ved en brystforstørrelse henger sammen med feil valg av størrelse på implantatene.

brystforstørrelse

Får man satt inn implantater som er for store for egen kropp,  kan dette føre til at brystvevet og musklene i område rundt blir tynnere og svakere.

I tillegg vil for store implantater gi andre konsekvenser i tiden etter inngrepet. Ryggsmerter er en svært vanlig konsekvens som kommer av for store implantater.

Realistiske mål

I forkant av en eventuell brystforstørrelse er det viktig å sette seg realistiske mål. Dersom man har en A-kopp som utgangspunkt, bør man ikke sette inn alt for store implantater til å starte med. Kroppen og huden vår trenger tid til å tilpasse seg drastiske endringer, så en kirurg vil sannsynligvis foreslå å gå opp bare et par størrelser i første omgang, og deretter øke størrelsen på implantatet i løpet av noen år.

Det er utrolig viktig å velge implantater som er tilpasset egen anatomi. Som nevnt tidligere, kan det å velge et implantat som er for stort for kroppen føre til at huden og musklene strekker seg permanent ut, i tillegg til at man kan oppleve flere komplikasjoner i etterkant av inngrepet.

Finn riktig kirurg

Man bør definitivt ikke forhaste seg med å finne en kirurg for å utføre denne typen operasjon. Det anbefales å få en oversikt over eventuelle kirurger i sitt område for å være helt sikker på at man velger en profesjonell kirurg. Før man velger en kirurg kan det være nyttig å se resultater fra tidligere operasjoner som kirurgen har på pasienter med lignende kroppsbygning som en selv.

Det er viktig at man tar opp alle spørsmålene man med sin valgte kirurg. Det anbefales heller ikke å gjennomføre denne typen inngrep i andre land for å få en rimeligere pris.

Inngrepet i korte trekk

Når man setter inn silikonpupper, utføres vanligvis inngrepet med personen under generell anestesi og operasjonen er regnet å ta et sted mellom 60 og 90 minutter. Veldig enkelt forklart innebærer en brystoperasjon at kirurgen snitter opp en lomme under brystet og plasserer implantatet her.

Silikonpupper med implantat

Til slutt vil kirurgen sy igjen snittet. Til tross for at dette er en relativt «enkel» operasjon, innebærer alle typer kirurgiske inngrep en viss risiko for komplikasjoner under og i etterkant av operasjonen.

Risikoer og komplikasjoner

I likhet med alle andre kirurgiske inngrep, er det mange risikoer og eventuelle komplikasjoner som kan knyttes til silikonpupper. Etter operasjonen er det også nødvendig å sette av god tid til restitusjon, slik at kuttet får gro og kroppen får tilpasset seg. Typiske bivirkninger av denne typen kirurgi inkluderer blant annet:

  • midlertidig smerte
  • hevelse og blåmerker
  • en følelse av “tetthet” i brystet

En person kan oppleve en følelse av tetthet i noen uker etter operasjonen.

Det foreligger alltid en viss risiko når man velger å utføre en kirurgisk operasjon. For eksempel er det ikke garantert at man oppnår eget ønsket resultat, og det er heller ikke uvanlig å oppleve komplikasjoner og problemer i etterkant av inngrepet.

De vanligste komplikasjonene inkluderer:

  • tykke arrdannelser
  • infeksjon (vanligvis vil en infeksjon kreve at implantatet fjernes)
  • nerveskade på brystvortene

Andre, mindre vanlige komplikasjoner ved brystforstørrelse inkluderer:

  • Overdreven blødning under operasjonen
  • Allergisk reaksjon på bedøvelsen
  • Blodpropp

Nedsatt følelse i nipler

Det er ikke uvanlig å oppleve nedsatt følelse i brystvortene etter man har gått gjennom en brystforstørrelse. I de aller fleste tilfeller er denne effekten midlertidig, men noen få personer opplever også å miste følelsen i niplene permanent. En nerveskade kan også gjøre at noens brystvorter blir mer følsomme.

Faktorer som kan påvirke avgjørelsen

Det er mange ting man bør gjøre seg bevisst på i forkant av en brystforstørrelse, blant annet:

  • Brystimplantater, uansett hvilken type man velger, er ikke ment å vare evig. Mest sannsynlig må man enten erstatte eller fjerne dem på et tidspunkt i livet. Noen implantater varer imidlertid lenger enn andre, dette kan man snakke med kirurgen sin om.
  • Kirurgi er kirurgi, noe som betyr at risikoen for infeksjon og andre komplikasjoner alltid er til stede. Riktig behandling i tiden etter inngrepet er avgjørende for å sikre resultatet blir så bra som mulig. I tillegg til infeksjon, kan implantatene bli ujevne eller sprekke. Denne typen risikoer er viktig å være klar over, og kirurgen man har valgt å bruke bør gjøre pasienter oppmerksomme på forebyggende tiltak som kan redusere risikoen for at denne typen komplikasjoner finner sted.
  • Valg av type implantat, form, profil og størrelse. Størrelsen på implantatet er ikke det eneste man må ta en vurdering på i forkant av operasjonen, I tillegg bør man også bestemme seg for hvordan type implantat man vil ha, der de to hovedtypene er saltvannsproteser og silikonproteser. I tillegg må man bestemme seg for implantatets form og profil.
  • Hvis man planlegger å få barn etter man har satt inn silikonpupper er det viktig å være klar over at inngrepet kan gi komplikasjoner i forhold til amming. Dette er svært individuelt, og svært mange kvinner opplever ikke vanskeligheter med silikonpupper og amming.

Hovedtyper av brystimplantater

Det er to hovedtyper av brystimplantater – silikon og saltvann. Begge implantat typene brukes for å gi fylde og form til det naturlige brystet eller for å rekonstruere brystene etter en mastektomi.

Silikonimplantater

Silikonimplantater er implantater som er fylt med en silikongel. Gelen er en tykk væske som kan minne veldig om menneskelig fett. Dette bidrar også til at denne typen implantater både føles og ser ut som naturlig brystvev. Overflaten på implantatet kan være enten glatt eller teksturert.

Silikonimplantater

Teksturerte implantater er grove som sandpapir slik at de fester seg til brystvevet og holder seg på plass. Glatte implantater, derimot, kan bevege seg fritt rundt som naturlig brystvev. Det er større risiko for at implantatet snur seg i etterkant av inngrepet dersom man bruker glatte implantater. Under det kirurgiske inngrepet settes implantater inn under det eksisterende brystvevet.

Kirurgen kutter huden under brystene eller armene og plasserer implantatene enten på toppen av eller under brystmusklene.

Implantater av saltvann

Saltvanns-implantater består av et silikonskall fylt med sterilt saltvann. Saltvanns-implantater ble laget som et alternativ til silikonimplantater, og de ble veldig populære på 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. De kan fylles på forhånd eller fylles under operasjonen. Saltvanns Implantater har enten glatt eller teksturert overflate.

Det er en stor beslutning å sette inn silikonpupper og man bør veie opp de potensielle fordelene med risikoen og eventuelle komplikasjoner. Det er kun en selv som kan ta denne avgjørelsen.

Inspirasjon til denne artikkelen er hentet fra https://avivahelse.no.


Lignende innlegg: