Publisert i Nettbutikker, Skjønnhet & velvære

Er tannbleking hjemme blitt vanlig?


Det har blitt mer og mer vanlig å bleke tenner i dagens samfunn. Selvom det er helt naturlig å ha en noe gulaktig nyanse på tennene våres, ønsker vi i økende grad å bleke tennene våres slik at vi får et fint og hvitt smil. Dersom du ikke er fornøyd med din nåværende nyanse på tennene og ønsker lysere og hvitere tenner, er tannbleking en prosess som gir både lysere og hvitere tenner.

Hva er tannbleking?

Tannbleking er en prossess som går ut på en kjemisk rensing av det ytterste laget på tennene. I denne prosessen bruken hydrogenperoksid som blekemiddel. Hovedsakelig finnes det to alternativer til tannbleking, hjemmebleking og lasertannbehandling på teknikk.

Hva er tannbleking

Begge disse alternativene bruker peroksid-baserte blekemidler. Jo høyere konsentrasjon det er av peroksid, desto høyere blir virkningen og tenne blekes raskere og kraftigere. Men samtidig med dette, så økes også risikoen for enkelte bivirkninger, som for eksempel overfølsomhet eller skader på tannkjøtt og lepper.

Lasertannbehandling

Lasertannbehandling er en behandling som blir utført på klinikk av en tannlege eller tannpleier. Behandlingen involverer en laserlyskilde og lysaktivert blekingsmiddel som bleker tennene.

Lasertannbehandling

Denne prosedyren tar normalt rundt 1-2 timer å utføre, og gir resultat med en gang. Mange tannleger anbefaler å starte med lasertannbleking første gang du skal bleke tennene, og deretter følge opp behandlingen med profesjonell hjemmebleking.

Hva bør man tenke på før og under bleking?

For å få tryggest og best mulig opplevelse og resultat av en tannbleking er det visse ting du bør tenke over før og under behandlingen:

før og under bleking

  • du bør få tennene undersøkt at en tannlege eller tannpleier før du setter i gang med tannblekingen hjemme.
  • Dersom du pusser og renser tennene i kort tid før blekingen, vil dette ha en positiv påvirkning til resultatet. Det kan blant annet ligge tannstein eller røykbelegg i veien for blekemiddelet, som kan forhindre et godt resultat.
  • I de dagene tennene blekes, og noen dager i etterkant, anbefales det å ikke utsette tennene for spesielt sterke fargestoffer. Dette er fordi tannoverflatene er mer porøse i denne perioden, som vil si at de er mer mottagelige for ny misfarging. Derfor bør man unngå rødvin, kaffe, svart te, rødbetter og lignende i en liten periode fremover. Dersom man ikke klarer å la være å drikke for eksempel kaffe, anbefales det å gjøre det gjennom et sugerør, slik st kaffen ikke kommer i kontakt med tennene.
  • Røyking og snusing bør også unngås for å få best mulig resultat

Bivirkninger

bivirkninger ved tannbleking

Det kan oppstå noen bivirkninger ved tannbleking hjemme. Den vanligste bivirkningen er ising i tennene. Dersom denne isingen forverres under behandlingen, anbefales det å ta 1-2 dagers pause, før man starter behandlingen igjen. Eventuelt at behandlingen stoppes dersom isingen forverres.

Andre bivirkninger kan være sviende flekker på tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt. Slike flekker vil normalt forsvinne innen få minutter etter at blekemiddelet er tatt bort.

Misfarging

Misfargins av tennene er en helt normal prosess der tennene med alderen blir mørkere, da gjerne gulere eller mer gulbrune.

Misfargins av tennene

Alder er den vanligste årsaken til misfarging av tenner, og går ut på at emaljen blir tynnere etter hver som vi eldes. Da vil det mer gulaktige dentinet som ligger under emaljen skinne mer gjennom. Tannbleking virker ved å påvirke emaljen slik at dentinet under ikke blir like synlig.

Det kan også være flere årsaker til misfarging av tenner. Hva du spiser og drikker er ofte en av årsakene. Mat og drikke som rødvin, svart te, cola, bær, kaffe, saus og goderi inneholder høyt fargeinnhold og vil bidra til en gradvis misfarging av tennene. Andre faktorer som også er med på å bidra til misfarging kan være tobakk, gjerne i form av røyk og snus, dårlig munnhygiene, eller sykdom i enten en eller flere av tennene, noen medisiner kan også påvirkene tennenes farge.


Lignende innlegg: